NAJUZBUDLJIVIJA LJUBAVNA PRIČA SVIH VREMENA

Liz Taylor i Richard Burton: Zasipao ju je dijamantima i tepao `Volim te više od razuma razmazanog po ludilu´

ZAGREB - Glumeći s Burtonom u filmu “The Sandpiper”, Taylor se poslije dvije godine vratila filmu, opet uz milijunski honorar i suprugov za četvrtinu manji. Uloge koje su birali zapravo su se isprepletale i nalikovale na njihov život, sada bračnu ljubav, podršku, prijateljstvo.

Za onu u Albeejevoj “Tko se boji Virginije Woolf”, Taylor, koja je uvijek imala problema s kilogramima, jedući sa strašću, namjerno se udebljala 13 kilograma, pokrila svoju sjajnu crnu kosu prosjedom perikom i u svojim tridesetima utjelovila klimakteričnu Marthu. Iako je smatrao da je Taylor suviše mlada i lijepa za ulogu, Burton je naslutio da to može biti njezin Hamlet. Zajedno su odabrali i redatelja, Mikea Nicholsa , koji do tada, osim na Broadwayu, nije radio na filmu, ali s kojim su se družili u Rimu te su naslućivali razmjere njegova talenta.

Svađe na setu, mir u kući

“Impresionira me koliko su Elizabeth i Richard dobri. Njihova fleksibilnost, talent i suradnja su fenomenalni. Imao sam više problema s ljudima za koje nikada niste čuli nego s legendarnim Burtonovima. Oni dolaze na vrijeme, znaju svoje tekstove, a ako napravim izmjene, Elizabeth je u stanju držati u glavi četrnaest verzija teksta, dvanaest oznaka za kretnje i deset pauza”, pričao je Nichols kasnije. Oboje su se saživjeli s ulogama - Burton profesora engleskog u malom koledžu, u toj mjeri da je poslije snimanja pozivao redatelja i producenta kako bi im pričao o svojem omiljenom pjesniku Dylanu Thomasu. A poslije burnih svađa na snimanju kod kuće je vladao mir.

Došavši jednom prigodom na snimanje, Marlene Dietrich Burtonu je rekla da će sigurno dobiti Oscara, a Elizabeth Taylor obratila se riječima: “Draga, imaš mnogo hrabrosti kad glumiš uz prave glumce!” Taylor se osmjehnula i rekla: “Zaista imam. I znaš što, Marlene, kad dođemo kući, Richard i ja ćemo se još j….. kao zečevi.”

Iako su kritičari veličali Burtona, Taylor je bila ta koja je za ovaj film dobila svojeg drugog Oscara (prvi je bio za “Butterfly 8”). Najviša filmska nagrada Burtonu je izmaknula i peti put. Ono što su svi primijetili na snimanju, bili su njegovi sve češći tmurni dani, koje je Nichols pripisivao alkoholizmu.

“To bi povremeno poprimilo formu zlostavljanja Elizabeth, što nam je teško padalo, a ona je činila isto što i Martha u filmu te bi ga udarila s vremena na vrijeme”, priča Nichols.

Našminkala 60 statista

“Moje najdraže vrijeme s Richardom je kad smo noću sami i razgovaramo o knjigama, svjetskim događajima, poeziji, djeci. Čak su i naše svađe zabavne. On se razgnjevi s takvim užitkom da ga je milina gledati - oko njega pršte iskrice, zidovi se tresu, tresu se podovi. Ja želim ugoditi Richardu, više nego da on ugađa meni”, pisala je Taylor.

U vrijeme snimanja “Ukroćene goropadnice”, prve i jedine velike zajedničke koprodukcije njihove kompanije Taybur, nazvane prema njihovim prezimenima, i filma u kojem je Burton pomogao Taylor da se prvi put uhvati u koštac sa Shakespeareom, njihove burne svađe Taylor je zvala “vokalnom vježbom”.

Neumorno je radila kako bi snimanje u Rimu uspjelo. Kada je jednog jutra trebalo našminkati 60 statista, a šminkerice unatoč tome nisu htjele doći u pet ujutro, Taylor je redatelju Francu Zeffirelliju rekla: “Ne brini se. Ja ću to učiniti.”

I ne samo da je to učinila nego je i svakom od glumaca ponaosob savjetovala što mu najbolje pristaje i kako da se šminka. Za njih se tog dana pobrinula baš kao što se brinula o svojoj sviti, a sa svojim je vozačem čak otišla na pogreb njegova sina u Pariz.

Tvornica novca

Investicija od dva milijuna dolara koje su uložili u film isplatila se - zaradili su 12 milijuna.

U sljedećem desetljeću Taylor i Burton će zaraditi otprilike 88 milijuna dolara (što bi danas bilo oko 616 milijuna) i tri četvrtine potrošiti na krzna, dijamante, slike, luksuzan život, jahtu i privatni avion nazvan Elizabeth. Uza sve to, prema sjećanju Johna Gielguda, nikada nisu nosili novac sa sobom, uvijek je oko njih bilo osoblje koje će skrbiti o svemu.

Za vrijeme snimanja filma “Boom” na Sardiniji 1967. godine Burton je odlučio kupiti 43-metarsku jahtu Odysseia, potpuno je obnoviti i pretvoriti u njihov ploveći dom. Nazvana je Kalizma, po imenima njegove kćeri Kate i dvije kćeri Elizabeth Taylor, Lizi i Mariji.

U Kalizmu je Taylor dovela dizajnera Arthura Barbosu da je ispuni chippendale ogledalima, stolicama u stilu Luja XIV., starim engleskim tapiserijama i pretvori je u edvardijansku palaču. Stigle su i Burtonove brojne knjige, Monet za dnevnu sobu te Picasso i Van Gogh za blagovaonicu.

- Njihov je brak bio brak s publikom, prvi reality show, i kako bi publiku izbjegli, provodili su mjesece na Kalizmi kao najbogatiji vagabundi na svijetu.

Skrovište na brodu

Burton je kasnije opisao scenu kada je stigao na jahtu, na kojoj je u posjetu bila i obitelj Eizabethina brata: “Užasan dan, strašno kaotičan, tisuće torbi svuda uokolo, devetoro djece, šestoro odraslih, moji i živci E. napeti pred snimanje… Kada sam stigao, vidio sam 14 portugalskih mornara kako brinu o njima i užasne turiste svuda uokolo. Vodič je sa susjednog broda uzvikivao: ‘Groblje kapetana Cooka s desne strane, a jahta Richarda Burtona lijevo’…”

Na jahti i izvan nje počeli su se družiti sa svjetskom aristokracijom. Kod Rothschildovih u Parizu jedanput su susreli i Mariju Callas baš u vrijeme kada je u novinama pukla vijest o zarukama Aristotela Onazisa s Jackie Kennedy. Burton ju je toplo zagrlio, a kasnije komentirao supruzi kako je ogavno što je Callas to doznala iz novina i što ju je na kraju karijere ostavio bez ičega.

No, kada je Callas Burtonu za večerom rekla da “ima predivne oči”, Taylor je naćulila uši. Imala je nepogrešivu intuiciju za žene koje se nabacuju njezinu mužu. Richard joj je kasnije ispričao da je bio nemalo iznenađen kada mu je Callas natuknula da želi glumiti Lady Macbeth u filmu “Macbeth” koji se spremao režirati. “Što je mislila, da ćeš ti igrati Mcduffa”, vrisnula je.

Rastrošniji od Onasisa

Onasis mu je i prije bio trn u oku i bio se zakleo da će Taylor zasuti s više nakita nego što ga je Onasis ikada darovao Mariji Callas. Kada je čuo da je grčki brodovlasnik Jackie poklonio rubine od pola milijuna dolara, utrka je prerasla u opsesiju. Taylor, koja je otpočetka dobivala od Burtona bogate darove iz Bulgarija ili Van Cleefa, sljedeće je godine od njega dobila čuveni Kruppov dijamant od 33,19 karata.

Jednom je prigodom britanska princeza Margaret pitala Taylor je li joj na ruci taj čuveni dijamant.

“Tako je velik, tako vulgaran”, prokomentirala je princeza, ali je promijenila mišljenje kada joj je Taylor dopustila staviti ga na ruku - o čemu je Taylor voljela pričati.

Poslije jedne od operacija Taylor je od Burtona dobila i čudesni kruškasti biser La Peregrina, koji je prvoj kćeri Henryja VIII., Mariji Tudor, darovao španjolski kralj Filip II. 1554. godine, a otad je bio u vlasništvu slavnih osoba, uključujući i Napoleona.

Među onima s kojima su se družili bili su i grof i grofica od Windsora, jedini par koji bi se po skandalu koji je on izazvao napustivši britansko prijestolje da bi se oženio raspuštenicom iz Baltimorea, mogao usporediti s njima. Richard, koji njima nije bio impresioniran poput Taylor te ih je nazivao “dvjema figuricama kao što su Toto i Nanette koje stavljate iznad kamina”, a u to je vrijeme već pio tri boce votke dnevno, u jednom je trenutku zgrabio groficu i počeo s njom mahnito plesati.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKNAOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 14:17